Actueel

Categorieën

5 vragen aan: ... de sportfysiotherapeut

  • Interview
  • 2 minuten (331 woorden)

Hoe kan een sportpsycholoog jou als (sport)fysiotherapeut helpen bij het begeleiden van een individuele sporter en/of team? 
Een sportpsycholoog kan mij beter inzicht doen geven in mentale gesteldheid, de valkuilen en de motivatie van de sporter. Door een multidisciplinaire aanpak kan de blessurebehandeling/revalidatie doelgerichter zijn.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van een sportpsycholoog in de begeleidingsstaf rondom een sporter/team? 
De sportpsycholoog is belangrijk in het groepsproces, hoe verhouden de sporters zich tot elkaar- staff ten opzichte van het team of de sporter. Verder kan de sportpsycholoog ondersteunen in het mentale deel, (faal)angst, verwachtingspatronen, wedstrijdspanning, doelen stellen  etc, het reëel maken van het denken en doen van de sporter.

Wanneer verwijs je een sporter door naar een sportpsycholoog?
Gebruik je hiervoor bepaalde richtlijnen (of zelfs concrete signalen)? Of merk je dat je behoefte hebt aan kennis over dergelijke signalen (of een richtlijn)? Tot nu toe als er vraag naar was vanuit de groep of een individuele sporter. Het zou fijn zijn om hier ook richtlijnen voor te hebben.

Wat verwacht jij van een sportpsycholoog? 
Ondersteuning en hulp  bij een team/sporter waarbij ervoor mij ook duidelijke handvaten zijn waar ik rekening mee kan houden als therapeut, maar ook het inzichtelijk maken van mijn rol in het geheel.

Wat zijn jouw ervaringen met een sportpsycholoog? 
Bij een aantal sporters hebben we hulp ingeroepen waarbij de sporter gebaat was. Vanuit de sporters kwam er een positieve feedback ten aanzien van eigen functioneren en het groepsfunctioneren. De oudere coaches waarmee ik gewerkt heb stonden niet echt open voor mentale coaching. De jongere generaties wel.
 

Joukje Versluijs, is fysio- en manueel therapeute en heeft daarnaast nog diverse opleidingen gedaan, waaronder sportfysiotherapie, ARP-training en dry needling. Zij heeft haar eigen praktijk (www.jumph.nl) en sinds 1988 actief  in het begeleiden van (top)-sporters waaronder het Nederlands Dames Volleybalteam, Basketballteam en olympiërs. Naast haar drukke werkzaamheden loopt zij regelmatig hard, tennist en doet zij krachttraining om fit te blijven.


5 vragen aan: ... de sportdietist
23apr

5 vragen aan: ... de sportdietist

Hoe kan een sportpsycholoog jou als (sport)diëtist helpen bij het begeleiden van een individuele sporter en/of team? Daar waar ik mij...

VSPN en AOG lanceren Instituut voor Sport- en PrestatiePsychologie
31mrt

VSPN en AOG lanceren Instituut voor Sport- en PrestatiePsychologie

GRONINGEN – AOG TSM Business School heeft in samenwerking met de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (VSPN) en de...