Actueel

5 vragen aan: ... de sportdietist

  • 5 vragen aan
  • 2 minuten (387 woorden)

Hoe kan een sportpsycholoog jou als (sport)diëtist helpen bij het begeleiden van een individuele sporter en/of team?
Daar waar ik mij als sportdiëtist focus op het optimaliseren van de voeding, focust de sportpsycholoog vooral op het mentale aspect van de sporter. Beide hebben betrekking op zowel de basis (trainingsweken, herstelmomenten) als rondom een wedstrijd, zodat de sporter het beste uit zichzelf kan halen.

Wat is voor jou de toegevoegde waarde van een sportpsycholoog in de begeleidingsstaf rondom een sporter/team?
Vooral het mentale aspect in de wedstrijdvoorbereiding. Vaak belemmeren deze spanningen voor- en tijdens de wedstrijd de voedingsinname van een sporter. Wanneer de sporter beter met deze spanningen om kan gaan, merk ik dat de voedingsinname ook verbeterd wordt. Dit kan de prestatie weer positief beïnvloeden.

Wanneer verwijs je een sporter door naar een sportpsycholoog? Gebruik je hiervoor bepaalde richtlijnen (of zelfs concrete signalen)? Of merk je dat je behoefte hebt aan kennis over dergelijke signalen (of een richtlijn)?
Vanuit het CTO in Eindhoven werken we met verschillende experts samen en zijn de lijntjes dus (gelukkig) kort. Er worden verschillende leerlijnen aangeboden, waaronder ook de leerlijn prestatiegedrag. Zelf neem ik contact op met de sportpsycholoog als ik merk dat (faal)angst de voedingsinname van de sporter belemmert of wanneer ik rode vlaggen signaleer in relatie tot verstoord eetgedrag.

Wat verwacht jij van een sportpsycholoog?
Ondersteuning en samenwerking, zodat wij door middel van een interdisciplinaire aanpak de sporter zo optimaal mogelijk kunnen begeleiden. Ook flexibiliteit voor bijvoorbeeld een kort overleg is altijd prettig.

Wat zijn jouw ervaringen met een sportpsycholoog?
Recent vooral met de leerlijnen voor de instroomprogramma’s, RTC- en NTC-trajecten vanuit het CTO. Dit zijn goede ervaringen, zowel ikzelf, als de sporters en coaches zijn erg positief over de werkzaamheden en daarmee de bijdrage die de sportpsycholoog levert.

Saraï Pannekoek is sportdiëtist en haar eigen praktijk in Oss. Sinds 2013 is zij werkzaam voor het CTO in Eindhoven, waarbij zij de leerlijn voeding binnen verschillende instroomprogramma’s en NTC-trajecten inzet. Ook is Saraï docent en onderzoeker aan de HAN in Nijmegen, waar ze met veel plezier lesgeeft over het metabolisme, sportvoeding en revalidatie. Ze heeft Voeding en Dietetiek gestudeerd en de masterstudie Evidence Based Practise. Als voormalig vechtsporter is zij voortaan veel te vinden bij CrossFit Oss. Meer info? www.saraipannekoek.nl


5 vragen aan: ... de sportfysiotherapeut
23apr

5 vragen aan: ... de sportfysiotherapeut

Hoe kan een sportpsycholoog jou als (sport)fysiotherapeut helpen bij het begeleiden van een individuele sporter en/of team? Ik vind het...

5 vragen aan: ... de sportfysiotherapeut
23apr

5 vragen aan: ... de sportfysiotherapeut

Hoe kan een sportpsycholoog jou als (sport)fysiotherapeut helpen bij het begeleiden van een individuele sporter en/of team?  Een...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen