De VSPN

Wat is de VSPN?

Sportpsychologie is hot. Op alle niveaus is er aandacht voor de oorzaken achter succes en falen. Niet alleen bij de sporters zelf, maar ook bij coaches, begeleiders, ouders, scheidsrechters. Ook in de media is er veel aandacht voor sportpsychologie. 


Boeiend en groeiend

Sportpsychologie is een boeiend en groeiend vakgebied. Een vakgebied, waarbinnen iedereen zich psycholoog mag noemen, of mental coach. In 1990 is de Vereniging voor Sportpsychologie in Nederland (VSPN) opgericht om het vakgebied te professionaliseren en de ontwikkeling van de sportpsychologie te stimuleren. En daarin zetten we nu een volgende stap. 


Sportminded 

De leden van de VSPN zijn zonder uitzondering super sportminded. Zij zijn actief in tal van sporten, van het allerhoogste niveau tot de amateursport. Sport zit in ons DNA en dat is wat ons onderscheid van anderen. Het liefst zouden wij zien dat iedereen die met sport bezig is, weet welke rol de psychologie speelt in sportprestaties, sportplezier en de ontwikkeling daarin. Waarbij de stap naar een gecertificeerde professional voor sportpsychologie-vraagstukken zó gezet wordt. Omdat de sportpsycholoog een vast onderdeel uitmaakt van de begeleidingsteams. 


Verbinden

Om dat te bereiken moet ons vakgebied sterker worden. De VSPN neemt daarin het voortouw. Als leider in de sportpsychologie investeren wij in kwaliteit en professionaliteit van de sportpsychologie. Daarbij fungeert de VSPN als verbindende schakel tussen psychologen, sporters, coaches, bonden, de wetenschap en het onderwijs.


Voor iedereen

In onze ogen is sportpsychologie voor iedereen. Van recreatiesporter tot Olympisch atleet, van sportbegeleider tot geaccrediteerde VSPN-sportpsycholoog. De VSPN is het platform voor het delen en waarborgen van alle mogelijke sportpsychologische kennis. Ons ultieme doel: meer plezier en betere sportprestaties. Dit doen we zo:

  • Wij versterken de samenwerking tussen al onze leden, zodat we samen de sportpsychologie steviger op de kaart zetten;

  • De VSPN zet de standaard voor experts in de sportpsychologie en mentale training door accreditatie en opleiding;

  • Sportpsychologie zoveel mogelijk een vast onderdeel van alle sportstructuren in Nederland laten worden, zodat elke sporter hiermee kennismaakt;

  • VSPN vormt het platform voor het delen en waarborgen van sportpsychologische kennis door samenwerking tussen sporters en coaches, sportpsychologen, docenten en wetenschappers.