Actueel

Interview met .... Maaike Bierstekers, SPORTPSYCHOLOOG VSPN®

  • Interview
  • 2 minuten (451 woorden)

Maaike Bierstekers (1981) heeft eerst klinische gezondheidspsychologie gedaan en daarna de post doctorale opleiding Praktijk Sportpsycholoog. Maaike heeft een praktijk voor sportpsychologie en werkt als docent bij het VU medisch centrum te Amsterdam. Maaike is al sinds jonge leeftijd zelf actief in de paardensport en heeft daarnaast ook enkele jaren op nationaal niveau aan danswedstrijden meegedaan.

Als sportpsycholoog begeleidt Maaike kinderen en volwassenen in diverse sportdisciplines. Haar specialisaties zijn angstproblematiek en emotieregulatie zoals omgaan met woede en frustraties.

Maaike weet veel van de hippische sport, waarbij zij zich richt op de communicatie tussen de ruiter en het paard. De ruiter leert hierbij gedrag van zichzelf en het paard begrijpen. Dus bijvoorbeeld wat maakt dat het paard stopt met lopen of juist gaan rennen en vooral wat kan de ruiter hier zelf in doen. Maaike kan bijvoorbeeld vragen krijgen over: “Ik ervaar veel spanning bij het rijden van wedstrijden”, “Mijn paard doet niet wat ik wil”.

Maaike’s werkdag ziet er divers uit: zij doet individuele- en teambegeleiding, doet observaties en geeft workshops. Vragen die beantwoord worden gaan onder andere over:


  • Zenuwen en spanning bij concours.

  • Hetzelfde of beter presteren bij de wedstrijd als bij thuis rijden.

  • Genieten van wedstrijden.


  •  

Daarnaast denkt ze mee met door clubs opgestelde (top)sportprogramma’s. “Prestaties leveren op het juiste moment kan meer een mentale kwestie dan fysiek zijn”, zegt Maaike. Technisch en lichamelijk gezien is het allemaal mogelijk, maar het op het juiste moment laten zien: dat is vaak een kwestie tussen de oren, aldus Maaike.

Maaike vindt dat je naar een sportpsycholoog moet gaan als je ergens binnen je sport tegen aan loopt. Vooral bij jonge sporters is het van belang om niet te lang door te lopen met klachten. Hoe eerder begeleiding geboden wordt, hoe korter is meestal het traject. Bij twijfel is er altijd de mogelijkheid om vrijblijvend in gesprek te gaan om te kijken of sportpsychologie de oplossing is. Je komt langs voor een kennismakingsgesprek waarbij je uitleg krijgt en gekeken wordt wat je hulpvraag is. De opbouw van een mentale training wordt individueel afgestemd en is altijd in overleg. Als Maaike overlegt met de coach dan is de sporter daar van op de hoogte, dit helpt wel omdat er dan een vertaalslag is naar de praktijk.

Maaike vindt het mooi dat zij sporters kan helpen. Bijvoorbeeld wanneer een sporter in de beoefening van zijn sport gehinderd wordt door (faal)angst en na de begeleiding angstvrij kan sporten en met meer vertrouwen aan wedstrijden kan deelnemen. Ze vindt het leuk dat dan ook de prestaties verbeteren, zowel bij de profs, maar ook die amateursporter die vol overgave aan een plaatselijke wedstrijd meedoet. Ze hoopt dit werk nog lang te kunnen doen.


5 vragen aan: ... de sportfysiotherapeut
23apr

5 vragen aan: ... de sportfysiotherapeut

Hoe kan een sportpsycholoog jou als (sport)fysiotherapeut helpen bij het begeleiden van een individuele sporter en/of team?  Een...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen